ΚΑΤΣΑΡΙΔΟΚΤΟΝΙΕΣ

Οι κατσαρίδες αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα σε κατοικημένους χώρους και χώρους εστιάσεις, καθώς είναι φορείς αρκετών παθογόνων μικροβίων και προκαλούν στον άνθρωπο ασθένειες όπως δυσεντερία, σαλμονέλα και γαστρεντερίτιδα. Ανήκουν στην ομάδα των βλατοειδών τάξεων. Υπάρχουν περισσότερα από 3500 διαφορετικά είδη σε ολόκληρο τον κόσμο, τα όποια κατατάσσονται σε έξι κύριες οικογένειες. Το χρώμα τους είναι από ωχρό καστανό έως μαύρο. Έχουν στοματικά μόρια μασητικού τύπου και φέρουν τρία ζεύγη ποδιών και δυο ζεύγη φτερών. Ο βιολογικός του κύκλος αποτελείται από το αυγό, τη νύμφη και το τέλειο έντομο. Είναι έντομα παμφάγα με ιδιαίτερη προτίμηση στις αμυλούχες και ζαχαρούχες τροφές. ​​​​​​​Το μέγεθός τους ποικίλει από 2mm έως 80μμ. Είναι έντομα φωτόφοβα, έτσι δραστηριοποιούνται τη νύχτα και κρύβονται τη μέρα. Ζουν σε αποικίες σε χώρους σκοτεινούς και υγρούς. Πέρα από τις ασθένειες και τις αλλοιώσεις των τροφίμων που μπορεί να προκαλέσει μια κατσαρίδα, δημιουργεί φόβο στον άνθρωπο και συνδέεται με απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής σε ένα χώρο, προκαλώντας σημαντικές οικονομικές ζημίες σε επιχειρήσεις εστίασης.

Στην Ελλάδα συναντάμε τρία κύρια είδη κατσαρίδας: 


  • Αμερικανική Κατσαρίδα (Periplaneta Americana)

Είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος κατσαρίδα που συναντάμε στην Ελλάδα, με μήκος από 30 έως 40mm.Το χρώμα της είναι κόκκινο καφέ, έχει πλήρη ανεπτυγμένα φτερά και μπορεί να κάνει μεγάλα άλματα. Ζει σε υγρά μέρη όπως σε υπονόμους αποχετεύσεις, σωληνώσεις και υπόγεια και μπορεί να μετακινηθεί προς τα έξω όταν έχει ζέστη. Η διάρκεια ζωής της είναι ένα χρόνο περίπου. Γεννά τα αυγά μέσα σε ένα σάκο, τον όποιο αφήνει σε ασφαλές μέρος για να γίνει εκκόλαψη. Ο σάκος αυτός περιέχει 10 με 25 αυγά. Μια αμερικανική κατσαρίδα μπορεί να γεννήσει από 10 έως 15 φορές κατά τη διάρκεια της ζωής της. Η εκκόλαψη των αυγών γίνεται μετά από 1 έως 2 μήνες. Από τα αυγά βγαίνουν μικρά κατσαριδάκια τα όποια είναι ίδια με το τέλειο έντομο και το στάδιο της νύμφης διαρκεί συνήθως από 5 έως 10 μήνες κατά τους οποίους πραγματοποιούνται 7 με 13 εκδύσεις. Η καταπολέμηση γίνεται με υπολειμματικούς ψεκασμούς.

  • Γερμανική Κατσαρίδα (Blattella Germanica)

H Γερμανική κατσαρίδα έχει μήκος 13 με 15 mm και χρώμα καφέ με χαρακτηριστικές λωρίδες. Ως επί το πλείστον συναντάται στους χώρους της κουζίνας (κάτω από νεροχύτη, στα ντουλάπια και στα μοτέρ των ηλεκτρικών συσκευών). Η κατσαρίδα αυτή ζει περίπου ένα χρόνο. Τοποθετεί τα αυγά σε μια κάψουλα την όποια μεταφέρει μαζί της έως ότου γίνει η εκκόλαψη. ​​​​​​​Η  κάψουλα αυτή περιέχει 35 με 40 αυγά και εκκόλαψη γίνεται μετά από ένα μηνά. Η χρονική διάρκεια του νυμφικού σταδίου διαρκεί από 6 εβδομάδες έως 6 μήνες, κατά την όποια γίνονται 5 με 7 εκδύσεις. Κατά τη διάρκεια της ζωής της παράγονται 4 με 8 κάψουλες. Μεταφέρεται εύκολα με χαρτικά, είδη σούπερ μάρκετ και ηλεκτρικές συσκευές. Η καταπολέμηση γίνεται με τη χρήση τροφοελκυστικών δολωμάτων. 

  • Ανατολίτικη Κατσαρίδα (Βlatta orientalis)

Η κατσαρίδα αυτή έχει καφέ μαύρο χρώμα και μήκος 25 με 30 mm. Τη συναντάμε σε υπόγεια, σωληνώσεις αποχέτευσης, βόθρους και έχει διάρκεια ζωής περίπου 6 μήνες. Εναποθέτει τον ωοσακό της, ο οποίος περιέχει περίπου 16 αυγά, σε προφυλαγμένο χώρο κοντά σε τροφή. Μετά από 2 μήνες τα αυγά εκκολάπτονται και οι μικρές κατσαρίδες μέχρι να γίνουν τέλεια έντομα, υφίστανται 6 με 10 εκδύσεις μέσα σε 5 έως 9 μήνες, που διαρκεί το νυμφικό στάδιο. Κατά τη διάρκεια της ζωής της παράγει 5 με 10 ωοσακούς. Καταπολέμηση με υπολειμματικούς ψεκασμούς.